‘Mijn werk draait om kleuren, materialen,
patronen en proporties’ | Saris van Twillert

 

Saris van Twillert overzicht Duotone Portrait
CFs
Duotone Paper A3
1 | compilatie van ‘1m96 x 1m60’ | Duotone Portrait – abstract portret van twee geliefden
2 | Cork Friends – 12 x 6 x 4 cm
3 | Duotone Paper in Deense Moebe lijst – A3Mijn Duotone Portraits zijn grote abstracte portretten, geschilderd met ecovriendelijke verf op Claessens linnen. Van de duo’s die ik afbeeld hanteer ik als doekformaat hun beider lichaamslengte, of in het geval van één persoon de lichaamslengte + de hand-tot-hand breedte. Deze verhoudingen geef ik vervolgens in diverse lagen, in twee kleuren weer. De ene kleur laat de overeenkomstige lengte zien, de andere kleur geeft het verschil in lengte aan. De matte verf heeft een zachte uitstraling en tegelijkertijd een bijzonder hoge kleurintensiteit. Van veraf is het een diep monochroom kleurvlak waar je bijna in lijkt te verdwijnen, maar van dichtbij zie je de details. Mijn doeken zie ik als 2½ D objecten, de randen schilder ik daarom altijd mee. Het stabiele frame is van aluminium. Deze portretten schilder ik in opdracht.


Mijn Cork Friends zijn kleine objecten van kurk (formaat tompouce; 12 x 6 x 4 cm), beschilderd met ecovriendelijke verf in een geometrisch patroon in één of twee kleuren, bedoeld om neer te zetten of aan de wand te hangen; solo of juist met meer tegelijk. Een kleine, maar fijne ‘color spot’. De matte verf heeft een zachte uitstraling en tegelijkertijd een bijzonder hoge kleurintensiteit. Aan de achterzijde bevindt zich in het midden een ingefreesd RVS ringetje; je kunt zelf kiezen of je ze verticaal of horizontaal ophangt en wat de boven- of onderkant is. Een op maat gemaakt doosje en een betonspijker worden bijgeleverd. Deze ‘vrienden’ gaan als warme broodjes over de toonbank in binnen- en buitenland en maak ik desgewenst ook custom made.


Mijn Duotone Papers zijn geometrische werken, geschilderd met ecovriendelijke verf op 400 grams hoogwaardig, handgemaakt papier. Het papier bestaat uit hennep, linnen en katoen. De matte verf heeft een zachte uitstraling en tegelijkertijd een bijzonder hoge kleurintensiteit. De eikenhouten lijsten in A2- en A3-formaat, zijn van de Deense design studio ‘Moebe’. De ruimte tussen de houten randen en het werk is transparant dmv de dubbele plexiglas platen. Naast het (bekende) ‘Moebe’ ophang-elastiek, heb ik aan de achterzijde twee kleine gaatjes in de lijst geboord; met de bijgeleverde betonspijkers bevestig je de lijst nu desgewenst ook heel eenvoudig plat tegen de muur.