_ Maak ruimte in je huis voor nieuwe plannen door eerst eens fijn op te ruimen. Persoonlijk dacht ik altijd dit nogal goed te kunnen, maar bij nadere beschouwing bleek ik eigenlijk vooral ‘verplaatserig’ en dat schiet natuurlijk niet echt op als je, zoals ik, ‘een minimalist met verzameldrang’ bent. Tegenwoordig bedoel ik met opruimen dus ook echt dingen wegdoen…


_ Geef datgene
wat je weg doet aan bekenden of breng het naar de kringloop, doneer het aan een weggeefwinkel, verkoop het op Marktplaats of gooi het weg in het geval het kapot is. Zodra je meer ruimte hebt gecreëerd zie je beter wat je mist en wat je eventueel graag zou willen vervangen, of hoe je ruimtes anders zou kunnen indelen. Begin bijvoorbeeld met de woonkamer en de keuken, kortom; de plekken waar je veel bent, zodat je er ook meteen profijt van hebt. Die bomvolle zolder komt dan later wel een keer ;)


_ Hou alleen
de spullen die je ook echt (wel eens) gebruikt en/of waar je blij van wordt. Een door mij verkorte ‘Marie Kondo sessie’ die ik je daarbij kan aanraden is de volgende; veertien dagen lang doe je elke dag dingen weg. Op de eerste dag is dat één ding, op de tweede dag zijn dat er twee, totdat je op dag veertien maar liefst veertien dingen wegdoet. In totaal zijn dat in twee weken tijd 105 items om precies te zijn. Dat lijkt veel en misschien ondoenlijk, maar echt, het wordt een beetje een sport en werkt heel bevrijdend.


_ Zo deed
ik zelf in februari de ‘officiële’ sessie van een maand. Ik had eigenlijk een nieuwe kast nodig, maar ik besloot weer eens flink op te ruimen. Ik deed bijna alles weg wat ik aan plastic in huis had en ook de dingen waarvan ik dacht het nog eens op te knappen of er ooit nog iets mee te doen. Ook mijn dochters raakten geïnspireerd en deden verrassend genoeg met gemak afstand van het een en ander. Uiteindelijk deden we zoveel weg dat we ook nog twee andere kasten konden verkopen. Daarvoor in de plaats kwam er in de woonkamer nog een mooie hele grote plant bij. Het opruimen leverde dus in meerdere opzichten iets op en er verdwenen in die achtentwintig dagen tijd toch maar even bijna 400 nutteloze items uit ons huis.


_ Maar begin
vooral relaxed. Na veertien dagen ‘Kondoën’ verlos je je huis van alle afdankertjes en in de tussentijd is er dus letterlijk ruimte ontstaan voor iets anders!

 

locatie foto’s / monumentaal woonhuis uit 1894 in Assen
styling / Saris van Twillert

 

IMG_3880
IMG_3902
IMG_3799

 

_ ‘Weinig vertellen is krachtiger
dan veel vertellen’ / Mark Rothko